På upptäcktsfärd i det forna Sovjet

På upptäcktsfärd i det forna Sovjet

Transnistrien - landet som gud sket i

TransnistrienPosted by Tomasz Solak 20 Jul, 2008 15:56

Tidigt på lördagsmorgonen mötte Team CCCP, för dagen förstärkta med det danska vidundret - tillika mega-nikotinmissbrukaren - Mads, dagens guide Svetlana (...you're married to Lembit, vad håller du på med egentligen?) som skulle hjälpa oss att ta oss helskinnade till och från den spexiga utbrytarrepubliken Transnistrien. Svetlana är den som egentligen driver det exklusiva boendet "Central Youth H", även om hon gör det på distans. Lokala företrädare för inrättningen är hennes föräldrar som inte kan ett endaste ord engelska. Med anledning av detta ringer Svetlana en gång var tredje minut och försöker reda ut missförstånd och annat skoj.

Transnistrien-trippen inleddes med en lokal tur i det prominenta fordonet Maxi-Taxi. Maxi-Taxi är en minibuss som stannar vart fan som helst på en bestämd sträcka. Det är bara att vinka på bussen så plockas man upp. Hur många människor det egentligen går att stuva in i en Maxi-Taxi verkar ingen säkert veta, men det är nog minst tresiffrigt, mycket intimt. Uffe stod upp med huvudet i 60 graders lutning större delen av färden, taket tog emot. Maxi-Taxi-turen slutade vid en vägkorsning som fräckt nog kallades busstation. I detta fall betydde busstation att allt som kunde kallas för buss fick parkera godtyckligt (vilket i princip kan liknas vid vilken annan plats som helst i den här delen av världen). Därefter följde en evinnerligt lång tur på en väg som om möjligt var i än sämre skick än Kiev-Tjernobyl, en bedrift i sig.

Efter någon timmes skumpande och skakande nådde vi en högst oansenlig gränskontroll. Först fick vi besöka ett skabbigt rum där våra pass granskades noggrant. Därpå fick vi möta Transnistriens kameraministeriums representant som inspekterade våra kameror (för att kolla så att de inte var moderna nog för att kräva en smärre "avgift"). Här räddades vi av Mads som flashade sin 35 mm-kamera från tidigt 90-tal. Sedan fick vi traska vidare till ännu en inrättning där våra pass (för andra gången på 25 minuter) skulle granskas noggrant, antagligen för att inspektera om vi hade fifflat med dem under besöket hos kameraministeriet... Sedan bar det av tillbaka till bussen. Värt att nämna är att alla moldaviska resenärer verkade ha klarat av sina besök i gränskontrollen på tre minuter, så vi misstänker att de uppskattade de utländska digniteternas närvaro.

Efter att ha glidit fram genom det transnistriska jordbrukslandskapet en stund nådde vi "staden" Bender. Pinsam brist på kalabalik, desto mer skrutt. Mycket sevärt... om man gillar städer som enbart består av ett sönderskjutet hus och en metanbuss. Besvikna över bristen på attraktioner åkte vi vidare till huvudstaden Tiraspol. Även Tiraspol bestod till 100% av skrutt, så vi traskade omkring en stund och tittade på anti-sevärdheter som skruttiga betonghus, skruttiga betongmonument samt, icke att förglömma, extraskruttigt skrutt. När vi tröttnat på all skrutt åkte vi medelst Maxi-Taxi till Sheriff Tiraspols icke-skruttiga anläggning bestående av ett 7-stjärnigt hotell, en deluxoarena för seriespel, en likadan (men större) deluxoarena för internationella matcher, en icke-skruttig inomhushall med konstgräs samt en humorbefriad vakt. När vi beskådat härligheten ett par minuter åkte vi hem.

Blog Image

Blog Image
Sammanfattningsvis: Transnistrien = bajs. Åk inte dit.

I morse vaknade vi kl 04.00 av att en tjej som kanske är från England ringde på dörren, ganska arg på hostelpersonalen som tyckte att det var festligare att sova än att agera pick-up på tågstationen (som man hade kommit överens om). I övrigt har vi köpt bussbiljetter till Odessa (vi valde lijuks-varianten, tror vi), åkt taxi i ett par timmar, besökt Zimbrustadion (Petrus gamla hemmaarena) och frågat administratorn i fall han visste vem Petru Racu var (det gjorde han inte). Enligt infödingarna uttalas för övrigt Petrus efternamn Raku eller Raschu. Eftersom att Bosse Olsson på SR Östergötland (något av en institution inom det moldaviska språket) säger Raetschu så har vi dock enats om att detta är det korrekta uttalet. Därefter högg vi en taxi och bad den ta oss till IKEA. Tyvärr hittade chauffören inte dit, vilket kan bero på att det inte finns något sådant varuhus i det här landet än. Vi förmodar att reklamskyltarna för IKEA, i likhet med alla lyxbilar här, är stöldgods från Tyskland.

Blog Image
***

Fotnot 1: Transnistrienbesöket resulterade i att vi ställer oss en enda fråga; varför vill Moldavien behålla en soptipp med halvtaskig infrastruktur samt en hel del skrutt? Då vi inte kan se någon vettig anledning till detta, annat än den energi som landet importerar från soptippen, uppmanar vi härmed biståndsminister Gunilla Carlsson (östgöte, guskelov) att donera ett par miljoner till Moldavien. Dessa pengar bör öronmärkas till att uppföra två vindkraftverk på godtycklig åker. Detta borde, enligt grov överslagsberäkning baserad på den obefintliga gatubelysningen i Chisinau, med råge täcka den energi som importeras österifrån. Därefter kan moldaverna gott och väl skita i Transnistrien, precis som gud gjorde redan för länge sedan.

Fotnot 2: Det roligaste man kan göra i Moldavien är att åka taxi.

Fotnot 3: Moldaviska bankomater förefaller vara utvecklade av Ataris grafikavdelning anno 1980. Tyvärr har vi ännu inte hittat Space Invaders-funktionen, men det är antagligen bara en tidsfråga.

Fotnot 4: Den vanligaste kommentaren på Central Youth H; "You have to pay... now!".

  • Comments(4)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Jonas 23 Jul, 2008 11:36

Hej ni!Ska forsoka fota nagon lokal kvinna. Borde inte vara sa dar jattesvart. For ovrigt dricker jag mest vatten. Forgas i varmen... Ha det!

Posted by Kollegor från Båten! 22 Jul, 2008 08:26

Hejsan!

Dina kära kollegor som sliter och jobbar tycker det är jätteroligt att följa eran resa. Janne har dock lite funderingar som han vill att vi ska framföra... För det första tycker Jane at kvinnorna vars kjolar är lika långa som klacken på skon är väldigt fascinerad och vill gärna ha foto på dem. Sen undrar han om inte JOnas behöver en veckas semster med bara vatten efter all öl =0)

ha en fortsatt trevlig resa, det är suerkul att läsa era inlägg! Kram Janne och Lisa och ala andra som slietr som djur på Focken

Posted by Tomasz Solak 21 Jul, 2008 22:51

Tjena! Kul att det vi skriver uppskattas. Mallis ar inte helt fel det heller dock.... kanske! :)

Posted by Jocke MCC 21 Jul, 2008 10:36

Skitkul läsning, verkar något annorlunda än charter till Mallorca...