På upptäcktsfärd i det forna Sovjet

På upptäcktsfärd i det forna Sovjet

Strålande dagar i Tjernobyl... vaz-mozhna!

UkrainaPosted by Tomasz Solak 15 Jul, 2008 23:07

Måndagen vecka 29 inleddes med att Team CCCP vaknade upp, kravlandes i sitt eget svett, i världens varmaste sovrum. Enda möjligheten till svalka var att gå in på den om möjligt ännu varmare toan, sitta där och mysa en stund, för att därefter återgå till sovrummet som nu inte längre framstod som lika häpnadsväckande stekhett.

Första frågan för dagen: Vart äta frukost? Hostelet rekommenderade ett fik bortigenom men Team CCCP tyckte ultraflashiga Radisson SAS (next door neighbour) var bourgeoisieaktigt nog så vi traskade upp till portiern Yevgeniy och hörde efter om möjligheterna till en hotellfrulle. Yevgeniy förklarade, på bästa Bröderna Cartwright-amerikanska att det gick bra till en smärre kostnad av 30 euro per skalle. Konsekvens: Vi gick till en lokal sylta och åt billigt flott.

Mätta och flottiga gick vi på sightseeing till Olympiastadion där det kommer liras EM-final i fotboll framöver. Efter att ha konsulterat administratorn ("turisti, Shvetsija...") beviljades vi tillträde till arenan, men lika fort som vi kom in blev vi utkastade av en lönnfet vaktmästare som inte riktigt ansåg att kvinnliga administrators hade behörighet att utfärda besökstillstånd hur som helst.

Blog Image
Eftermiddagen tillbringades på den mindre fashionabla playan vid Dniproflodens västra strand. Efter att Ryda köpt alkoholfri öl (varför finns sådant i det här landet?!?) och vi kört slalom mellan glasskärvor i sanden (förutom Uffe, han misslyckades...) slog vi oss ner bakom ett par stiliga babushkor, i minimala bikinis, och ytterligare ett par anorektiska fjortisar och njöt av eftermiddagssolen. Solak attackerades non-stop av en svärm spetsnazutbildade getingar och Ryda tog ett dopp i böljan den blå (en bölja som med viss sannolikhet inte skulle fått godkänt av svenska smittskyddsinstitutet). Det var mycket mysigt och local tyckte vi. Den trevliga eftermiddagen på playan rundades av med att vi dreglade efter en elegant 70-årig gubbe med åtsittande stringkallingar. Tack för den.

Blog Image
Måndagens mest intressanta inslag var nog trots allt Uffes ständiga försök att växla ifrån sig 9700 vitryska rubel (vilket skulle ha inbringat förmögenheten 30 SEK). Det misslyckades grande... Den kapitalistiska västvärlden fortsätter bevisligen sin konspiration mot de få socialistiska stater som fortfarande håller fanan högt.

Tisdagen ägnades i stort åt att besöka platsen för världshistoriens värsta kärnkraftsolycka. Tidigt i ottan steg vi upp och åkte därefter längs världshistoriens värsta väg de dryga tio milen till Tjernobyl. Detta gjorde vi tillsammans med 18 andra personer i en normal svensk niomannabuss, iklädda långbyxor och långärmade tröjor (för att undvika radioaktiv strålning och annat skoj). Svalt var det... not! För övrigt var det i största allmänhet en skön samling kufar i bussen, toppade av vår kära reiseleiter Dennis. Dennis var omkring 25 år och bodde mitt ute i skogen typ två mil från kärnkraftverket. Trots säkerhetskraven på långärmat och långbyxor så lallade Dennis runt i shorts och t-shirt, rökande cirkus en cigarett per fem minuter. När nikotinsuget blev för påtagligt inne i bussen fabulerade Dennis helt sonika ihop egna sevärdheter för att legitimera ett rökstopp, samtidigt som alla andra vällde ut och fotograferade ingenting alls. En gång om året gick Dennis till doktorn för att kolla så att hans guidande på kärnkraftverket inte medförde några men. Emellanåt underkändes hans hälsa men detta löste han genom att muta doktorn och följaktligen fick han fortsätta med sitt jobb.

Blog Image

Blog Image
Efter att ha besökt själva kärnkraftverket samt spökstaden Pripyat, vilket i sig var högst surrealistiskt och jävligt skrämmande, begav vi oss tillbaka till staden Tjernobyl för att inmundiga lunch. Efter att alla var mätta och belåtna insåg vi att vi fått in förrätt nr 1. Därefter följde förrätt nr 2, huvudrätt och efterrätt. Glada i hågen av radioaktiv mat och en svettorgie utan motstycke sedan Dackefejden skulle vi åka hem. Först fick vi dock bevittna en kattunges död. Kattungen jamade fram sitt motstånd mot kärnkraft bäst den kunde innan sista andetaget, men dessvärre gick det IAEA obemärkt förbi. "Somebody call the cat doctor" larmade Uffe. Skämtet gick absolut inte hem hos någon.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Tomasz Solak 18 Jul, 2008 17:01

Hej Karolina,

Ja, det kan jag tanka mig att det ar nar det ar nar 2000-talets Strindberg och Mickiewicz sitter bakom tangentbordet. Hoppas att allt i England, Smaland och dylika stallen ar bra. Hejsvejs!

Posted by Björn 16 Jul, 2008 17:23

Gamla pengar blir som nya - tips från coachen!Stryk rubeltecknet och sätt ett $-tecken efter valören, det brukar funka. Utfärda också en RH-garanti för äktheten. Är dom självlysande klockarna från Tjernobyl lika bra som det sägs?

Posted by Karolina 16 Jul, 2008 10:10

Hej hej! Spännande att följa resan! Be safe! Kram, Karolina