På upptäcktsfärd i det forna Sovjet

På upptäcktsfärd i det forna Sovjet

Bengt-Göran, kungen från Norrköping!

UkrainaPosted by Tomasz Solak 16 Jul, 2008 19:21

Tisdagen rundades av med att vi drack öl på ett av Kievs hetaste stekarställen (stekarställe i Ukraina innebär per definition att en öl kostar mer än 15 SEK). Efter ölen åkte vi hem medelst taxi. Taxin i fråga var den skabbigaste Ladan i Sprut-Taxis regi. För att spexa till det lite extra uppgav vi vår kära granne, Radisson SAS, som adress. Hotellet i fråga är 7-stjärnigt mätt med EU-mått, ej Belarus-mått. Bilparken vid hotellet består av idel Lexus, Mercedes S-klass och en eller annan Maybach, desto färre Lada. Detta insåg även chaffisen som skämdes järnet och följaktligen släckte belysningen 100 meter från hotellet och rullade fram den sista biten. Hotellets vakter såg mest skeptiska och förbryllade ut när de konstaterade att en bil, värd mindre än 700 000 SEK, var på ingående. Otroligt kul tyckte vi...

Trots att vi några dagar tidigare deklarerat att Radisson SAS ultraborgerliga hotellfrulle inte var något för oss kände vi att det ryckte en smula i lyxtarmen och till följd av detta knallade vi i morse (onsdag) raka spåret till lyxhotellet nästgårds. För den ynka summan av en genomsnittlig ukrainsk månadslön fick vi avnjuta en deluxofrukost som aldrig förr. Resten av gästerna (läs: oligarker och vapensmugglare) kliade sig mest i huvudet.

Med en ansenlig mängd mat i magen inledde vi dagens aktiviteter med att besöka Arsenal Kievs hemmaarena, enligt kartboken med ett fint centralt läge. När vi närmade oss rätt område högg Solak en local och hörde efter vart "futbolovy stadion, Arsenal Kiev" kunde tänkas ligga. Vi fick ett svar, men blicken som följde var minst sagt skeptisk. En minut senare insåg vi varför. Arsenals hemmaarena låg mitt i ett av den civiliserade världens mest ociviliserade områden. Faktum var att stället i det närmsta var att betrakta som stadsregnskog. Läktarna bestod av 3 avbytarbänkar med konservburkar till tak och löparbanorna bestod av stelkrampsinfekterade och asbestmarinerade eternitskivor. Huggormsvarning i det halvmeterhöga gräset även utfärdad. Däremot var förmodligen utsikten från 30-våningshuset, tio meter från sidlinjen, helt okej.

Blog Image
Nöjda med det tredje stadionbesöket på tre dagar knallade vi vidare till Lavraklostren. Något missnöjda med den ansenliga hopen av ficktjuvar, halta, lytta och enbenta valde vi dock att nöja oss med att avnjuta sevärdheten på avstånd innan vi traskade bortåt mot det enorma kommunistmonumentet Rodina Mat (Moder Ryssland = sextiotvåmeterstjej med svärd samt hammaren- och skäranutrustad sköld). Under hennes ansenliga kroppshydda inhyses det imponerande museet för Ukrainas lidanden under andra världskriget. Vi fann besöket mycket rörande och intressant. En giljotin, ett par fina handskar av människohud, bilder på kids i koncentrationsläger samt en jävla massa skjutvapen är exempel på några av de festliga saker som fanns på museet. I övrigt har vi mest lajjat runt...

Blog Image
***

Notation 1: Vårt kick-ass-hostelrum har nu förstärkts med ytterligare en stabil Norrköpingsbo; "Bengt-Göran - kungen", på engelska "BG - the king". BG, locally known as Såpkullens finest, dök upp som gubben i lådan efter att ha åkt buss hela vägen från Sverige till Ukraina. Han lunchade dock i Berlin. BG jobbar på SMHI, det vet vi eftersom att han har tipsat om internetsajten smhi.se tre gånger (varje gång helt ovetande om att han redan tidigare tipsat om samma sak). BG har hankat sig fram i Ukraina ett par dagar utan att kunna ett endaste kyrilliskt tecken och uppskattningsvis 20 engelska ord. Detta hindrar honom dock inte från att sparka stjärt en masse!

Notation 2: Varannan ukrainsk bil är värd minst 1 000 000 SEK, lika mycket pengar som det läggs på vägunderhåll i det här landet under en tioårsperiod. Följaktligen drar vi slutsatsen att en majoritet av alla snubbar som kör runt i Hummers och dylika fordon jobbar som bilmekaniker.

Notation 3: Resans hittills sämsta ursäkt vid local chick-span har tveklöst levererats av Ulf Albrechtsson, a.k.a. UA: "Jag kollar hur mycket pollen det är på träden..."

***

I morgon åker vi till Moldavien och dess fina huvudstad Chisinau genom att tillbringa 15 timmar på ett tåg. Det blir nog nyktert... vaz-mozhna!

  • Comments(2)//sovjet.solak.se/#post6