På upptäcktsfärd i det forna Sovjet

På upptäcktsfärd i det forna Sovjet

En dag kvar - Minsk hägrar!

AllmäntPosted by Tomasz Solak 08 Jul, 2008 23:11

I brist på andra läsvärdheter bjuder vi idag på lite allmänna reflektioner från Sovjetredaktionens korrespondent i Söderort, håll till godo:

Mindre än tolv timmar kvar och resfebern börjar så smått smyga sig på de tre. Resan har under veckan förberetts på olika sätt av resenärerna. Ryda värmde upp med att få sina (speciellt inköpta för resan) tofflor snodda av en okänd pellejöns på Friskis & Svettis. Gud log dock mot Ryda och som plåster på såren fick Lindös jugendführer ett par bättre begagnade Vans, påträffade i upphittat-lådan.

Solak ansåg att han hade köpt tillräckligt med skruvar och muttrar och tog ledigt i måndags och idag. Inte precis god Lutheranda. I måndags värmde Solak upp med att gå på Bajen–IFK tillsammans med Uffe (Ryda var också där, dock på en annan - om än lika sunkig - sektion). Kvällen var en djup besvikelse, inte minst för att Solak och Uffe tvingades sitta framför två stycken local drinking heroes. Dessa Söders finest var ytterst irriterande matchen igenom. Inte nog med det, matchen i sig bjöd på (nästintill) idel minusposter:

* Minus ett var att den ena raketforskaren konstant skrek ”kom igen Sosse!” så fort en svart spelare i Bajen fick bollen (till saken hör att Bajen har en svart spelare som heter Sosse och inte fem).

* Minus två var att det regnade och var pisskallt. Uffe satt i långkalsonger (den 7 juli!). Solak klagade på att Uffe inte applåderade när IFK gjorde mål, varpå Uffe kyligt replikerade med att det helt sonika var för kallt. Väl talat!

* Minus tre var allt annat som hade med matchen att göra, exempelvis resultatet och det faktum att en dvärg gjorde ett av Bajens mål på nick!

Ett litet plus var dock att Pekings målvakt såg ut som en banan.

Uffe har, förutom fotbollsmatchen, inte värmt upp inför resan över huvud taget. Detta eftersom han anser att sådant är likställt med dekadens (det vill säga icke-preussiskt).

***

Med ovanstående visdomsord återstår inget annat än att lyfta fram ett utropstecken och tre frågetecken inför resan.

Utropstecken: Införskaffandet av 4-i-rad; deluxospel inköpt för 29,00 SEK (motsvarande 10 295 vitryska rubel) efter en nätt promenad på uppskattningsvis 1,4 mil. I dagsläget ser världsrankingen ut som följer: Ryda 10000 p, Matsa 3000 p, Solak 1000 p, Uffe 0 p. Analys: Uffe suger.

Frågetecken 1: Klarar vi av att nästla oss in i Transnistrien? I så fall, lyckas vi bevittna den förstklassiga CL-kvalmatchen mellan Sheriff Tiraspol och kazakiska FK (= fotbollsklubben) Aktobe?

Frågetecken 2: Äter vitryssar Kefir?

Blog Image
Frågetecken 3: Vad fan ska vi i göra i Minsk?

Vitryska turistbyrån i Fredhäll har listat en handfull sevärdheter:

* Traktorfabriken
* Hammaren och skäran
* Lenin

Bradts eminenta guidebok tipsar även om fantastiska attraktioner som parkvandring och socialistvaruhusen GUM och TSUM. Många lyckliga stunder väntar oss!

Slutsats: Vi kanske ska ögna igenom guideboken en gång till på planet.

  • Comments(3)//sovjet.solak.se/#post2