På upptäcktsfärd i det forna Sovjet

På upptäcktsfärd i det forna Sovjet

En dag kvar - Minsk hägrar!

AllmäntPosted by Tomasz Solak 08 Jul, 2008 23:11

I brist på andra läsvärdheter bjuder vi idag på lite allmänna reflektioner från Sovjetredaktionens korrespondent i Söderort, håll till godo:

Mindre än tolv timmar kvar och resfebern börjar så smått smyga sig på de tre. Resan har under veckan förberetts på olika sätt av resenärerna. Ryda värmde upp med att få sina (speciellt inköpta för resan) tofflor snodda av en okänd pellejöns på Friskis & Svettis. Gud log dock mot Ryda och som plåster på såren fick Lindös jugendführer ett par bättre begagnade Vans, påträffade i upphittat-lådan.

Solak ansåg att han hade köpt tillräckligt med skruvar och muttrar och tog ledigt i måndags och idag. Inte precis god Lutheranda. I måndags värmde Solak upp med att gå på Bajen–IFK tillsammans med Uffe (Ryda var också där, dock på en annan - om än lika sunkig - sektion). Kvällen var en djup besvikelse, inte minst för att Solak och Uffe tvingades sitta framför två stycken local drinking heroes. Dessa Söders finest var ytterst irriterande matchen igenom. Inte nog med det, matchen i sig bjöd på (nästintill) idel minusposter:

* Minus ett var att den ena raketforskaren konstant skrek ”kom igen Sosse!” så fort en svart spelare i Bajen fick bollen (till saken hör att Bajen har en svart spelare som heter Sosse och inte fem).

* Minus två var att det regnade och var pisskallt. Uffe satt i långkalsonger (den 7 juli!). Solak klagade på att Uffe inte applåderade när IFK gjorde mål, varpå Uffe kyligt replikerade med att det helt sonika var för kallt. Väl talat!

* Minus tre var allt annat som hade med matchen att göra, exempelvis resultatet och det faktum att en dvärg gjorde ett av Bajens mål på nick!

Ett litet plus var dock att Pekings målvakt såg ut som en banan.

Uffe har, förutom fotbollsmatchen, inte värmt upp inför resan över huvud taget. Detta eftersom han anser att sådant är likställt med dekadens (det vill säga icke-preussiskt).

***

Med ovanstående visdomsord återstår inget annat än att lyfta fram ett utropstecken och tre frågetecken inför resan.

Utropstecken: Införskaffandet av 4-i-rad; deluxospel inköpt för 29,00 SEK (motsvarande 10 295 vitryska rubel) efter en nätt promenad på uppskattningsvis 1,4 mil. I dagsläget ser världsrankingen ut som följer: Ryda 10000 p, Matsa 3000 p, Solak 1000 p, Uffe 0 p. Analys: Uffe suger.

Frågetecken 1: Klarar vi av att nästla oss in i Transnistrien? I så fall, lyckas vi bevittna den förstklassiga CL-kvalmatchen mellan Sheriff Tiraspol och kazakiska FK (= fotbollsklubben) Aktobe?

Frågetecken 2: Äter vitryssar Kefir?

Blog Image
Frågetecken 3: Vad fan ska vi i göra i Minsk?

Vitryska turistbyrån i Fredhäll har listat en handfull sevärdheter:

* Traktorfabriken
* Hammaren och skäran
* Lenin

Bradts eminenta guidebok tipsar även om fantastiska attraktioner som parkvandring och socialistvaruhusen GUM och TSUM. Många lyckliga stunder väntar oss!

Slutsats: Vi kanske ska ögna igenom guideboken en gång till på planet.

  • Comments(3)//sovjet.solak.se/#post2

En månad kvar - Team CCCP ligger i startgroparna

AllmäntPosted by Tomasz Solak 09 Jun, 2008 00:15
Med anledning av att det återstår blott en ynka (men förmodligen ytterst långdragen) månad till vi äntligen står på vitrysk mark känns det lägligt att så sakteliga komma i gång med detta lilla sociokommunikativa experiment. Tanken är att eventuella läsare - om bara tekniken och Lukashenko tillåter - skall kunna följa våra öden och äventyr i österled här. Som resedagboken fast på egen domän, typ. Hur frekvent det kommer att bjudas på nya läsvärdheter från vår sida är naturligtvis svårt att sia om i dagsläget, men förhoppningsvis tillräckligt ofta för att ge en målande bild av våra förehavanden i spillrorna av det väldiga imperium som upplöstes för närmare 17 år sedan.

Den tre veckor långa resan kommer, om inget oförutsett inträffar, att gå genom en trojka av forna sovjetrepubliker, nämligen Vitryssland, Ukraina och Moldavien. Därtill är det tänkt att den festliga moldaviska utbrytarrepubliken Transnistrien skall föräras med ett besök om vi bara lyckas skramla ihop tillräckligt med likvida medel för att muta oss förbi gränsvakterna. Häpnadsväckande kommunistmonument, havererade kärnkraftverk, korrumperade ämbetsmän, trådbussar en masse, hemliga ubåtsbaser, oändliga mängder betong i allsköns tänkbara nyanser av grått samt nyrika, blekfeta ryssar som vältrar sig i överdådig lyx och slevar i sig hinkvis med belugakaviar på Krim är bara ett axplock av alla fantastiska sevärdheter som vi räknar med att få beskåda innan vi återvänder hemåt igen.

Då det, mig veterligen, bara finns en handfull individer som känner samtliga trenne resenärer kan det vara en nog så god idé att ge en kortare introduktion till de tappra äventyrarna.

Ryda, 27
Arbetar som kommandosoldat enligt telefonkatalogen, men är i själva verket vänsterorienterad förskollärare för rikemansparvlar. Bodde en gång i tiden i Smedby, men håller numera till i närheten av Gamla Lasarettet. Synnerligen förtjust i sunkighet och har således besökt samtliga charterresmål på den här sidan ekvatorn samt åkt Tyskland runt i en blå minibuss. Tung TV-spelsmissbrukare som klipper håret själv till följd av stark misstro gentemot frisörer. Spås bli den nye Pato efter en lyckad proffssejour i storklubben IK Waria. Vurmar för vulgärt stora kebabrullar. Ryssfaktor 0,7.
Blog Image
Solak, 25
Halvanorektisk, polskättad civilingenjör som försörjer sig genom att handla skruvar och muttrar. Tillbringade barndomen bland Vilbergens höghus, men huserar nuförtiden i Fredhäll. Självutnämnt lingvistiskt geni med svaghet för kartografiska publikationer, idrottsanläggningar och getter. Har fått sin lägenhet klassificerad som renrum. Listar väsentligheter som förståelse för den slaviska folksjälen och en viss förkärlek för rotfrukter som sina främsta egenskaper, men är något av en misantrop då människosläktet i övrigt inte tycks dela dessa värderingar. Ryssfaktor 8,3.
Blog Image
Uffe, 25
Dryg statistiker som ägnar dagarna åt att analysera marknadsunderlag för lantbruksmagasin. Uppväxt i Kneippen, men numera hemmahörande i Skärmarbrink bland diverse local drinking heroes som alla heter Steffe. Ägnar fritiden åt att läsa Ekonomisk Debatt och att vara allmänt förvirrad. Härstammar enligt egen utsago från das Vaterland, lider av anglofili och anses av internationellt erkända experter vara världsledande inom den ädla konsten att försova sig. Snusar Röda Lacket av lokalpatriotiska skäl. Ryssfaktor 3,5.
Blog Image
En line-up som heter duga, helt klart.

Nåväl, det får räcka som introduktion till vad som skall komma att bli den mest enastående semesterresan någonsin. Nedräkningen till den 9 juli fortsätter...

Nästa inlägg är att vänta först om ungefär en månad. Stay tuned!

  • Comments(2)//sovjet.solak.se/#post1