Så talade Team CCCP 2: En bok för alla och ingen

Så talade Team CCCP 2: En bok för alla och ingen

Skön själlös charterskit

GeorgienPosted by Tomasz Solak 10 Aug, 2011 12:40
Nu har vi spenderat två dagar i Adzjariens huvudstad Batumi, vilket alltså är hela regionens förlovade semesterparadis och som årligen invaderas av inte bara kaukasier, utan även turkar, ryssar och annat löst folk. Staden är kantad av grönskande berg som stiger rakt upp ur havet, vilket är fröjdfullt att vila ögonen på. Den centrala delen av staden blandar allt från kolonial arkitektur till sunkiga hyreskaserner från Brezjnevs tid och numera även glas- och stålkolosser i lyxturismens namn. Längs den steniga strandremsan går en mångkilometerlång promenadsträcka med tillhörande barer, tivoli och försäljare av allmänt skräp. En gång i tiden var allt detta stängt för alla utom just Brezjnev och hans gelikar, men av detta märks nu inte mycket alls.


Efter att ha hängt på djurfarmen till hostel i Mestia så var det ganska trevligt att få komma till ett hotell med portier, spaanläggning och inte minst fungerande dusch med beständiga och solida väggar. Faktum är att vi kände oss så pass hemmastadda att vi lämnade in våra kompletta reseoutfits på tvätt. Tack så mycket, svarade personalen och satte upp 650 riksdaler för vaskning på vår nota. Med tanke på att kläderna hade en himmelsk odör som var en blandning av salta svettavlagringar, lera och kobajs så var det dock väl investerade pengar. På vårt tjusiga hotell finns en handfull restauranger och första kvällen valde vi naturligtvis den som hade live-"underhållning", vilket i detta fall var en ful amatörsopran med dito saxofonistkollega som fullständigt massakrerade Sinatra, Brubeck och Piaf. Angenämt.

Dagen efter inledde vi med att gå till hotellets resebyrå för att boka biljetter till Tbilisi. När vi anlände pågick dock en noggrann inventering av byråns vinförråd, så vi fick snällt vänta medan de räknade klart alla buteljer fyllda till bredden av rusdrycker. När det var klart fixade de tågbiljetter åt oss inom loppet av fem minuter, vilket var oerhört häpnadsväckande eftersom samma procedur obönhörligen tar det tiodubbla på godtycklig järnvägsstation. För denna fina tjänst tog resebyrån ut hela 2 lari i serviceavgift, vilket kanske var något undervärderat då vi misstänker att alla icke-postsovjetiska turister gladeligen skulle betala långt många gånger mer för servicen.


Vidare gick vi ut på strandpromenaden för att flanera bland pöbeln och sedermera även slå oss ner på en uteservering för lite lunch. Till nämnda måltid fick vi khachapuri, vilket är vad georgierna äter till frukost, lunch och middag 365 dagar om året. Maträtten kan i det närmsta liknas vid en fluffig pizzadeg med ost inuti - och om man har tur; mer ost ovanpå. HCHF-dieten har alltså etablerat sig på allvar här. Det georgiska matutbudet tedde sig till en början något förvirrande för oss, men efter att George och Nazi förklarat alla regionala varianter av khachapuri har vi nu en fullständig inblick i hela den georgiska matskatten och kan obehindrat beställa från alla menyer (frånsett vissa kvarlevande språkförbistringar).


I övrigt kan vi nämna att servicenivån är sinnessjukt låg och att allt tar minst en kvart (inte bara här, utan i hela landet). Frågar man om ett bord för två så vet de inte om de har något tillgängligt och det tar dem 15 minuter att undersöka saken. Om något från menyn inte finns tillgängligt - vilket är mer regel än undantag - så tar det 15 minuter innan detta upptäcks och förmedlas till gästen. Beställer man en öl så tar det 15 minuter innan man får den. Har man även beställt mat tar det ytterligare 15 minuter innan den står på bordet... Något irriterande i långa loppet.

Denna dag har vi inlett med ett dopp i Svarta havet och senare ikväll säger vi adjö till Batumi och åker nattåg till Tbilisi. Sammanfattningsvis kan vi säga att det har varit skönt och trevligt här, men likt många andra charterorter lämnar det inga större spår i resesjälen. För den som är djup som en vattenpöl och inte vill något mer med sin ledighet än att bättra på brännan så kan vi dock varmt rekommendera denna ännu ej svenskinvaderade semesterort.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.