Så talade Team CCCP 2: En bok för alla och ingen

Så talade Team CCCP 2: En bok för alla och ingen

Ett månvarv till Baku

AllmäntPosted by Tomasz Solak 01 Jul, 2011 00:05

I den mörka reseåldern som inföll ett par årtusenden efter Jesu födelse föreföll Kaukasus som ett mindre hett alternativ för gemene man. Alla över 30 hävdade att Azerbaj-nånting inte fanns i kartböckerna när de gick i skolan och alla under 30 brydde sig helt enkelt inte. Drygt hundra procent av jordens befolkning spankulerade av och an på Promenade des Anglais eller seglade runt i den dalmatiska arkipelagen halvdussinet gånger per år och resten hängde i sommarstugan tolv sommarveckor i sträck i tron om att de var den nye Ernst Kirchsteiger. Då sade resekonungen till tjänarna: Gripen dem vid händer och fötter, och kasten dem ut i mörkret i Transkaukasien. Där skall vara armenisk konjak och alfabet bestående av lustiga krumelurer. Ty många äro kallade, men två utvalda.

De tvenne dödsföraktande resenärerna funderande en kort stund över huruvida det var moraliskt försvarbart att indirekt pumpa in västerländska välståndskronor i en diktatur vars främsta mål var att förtrycka den egna befolkningen, resa monument över sin egen förträfflighet samt bygga upp en krigsmaskin av episka proportioner för att en gång för alla jämna grannstaten med marken — och på grushögen som sedan återstod låta uppföra en plantskola för framtida azeriska schlagerpionjärer. Efter att ha funderat klart insåg de att svaret var "ja", då människan trots allt bör bilda sig uppfattningar baserat på egna upplevelser och inte på doktriner från likriktad, politiskt korrekt pellejöns-media skapad av och för medlemmar ur klubben för inbördes beundran.

Det var då och nu är nu. Idag återstår i runda slängar en månad innan domedagsresan upphör att vara en löst sammanhållen samling korkade idéer och övergår till tre veckors brutal verklighet bland oljeriggar, citrusodlingar, Stalins gamla domäner samt en och annan mer eller mindre utbruten utbrytarrepublik. Vidare skall vansinnestrippen under såväl nattliga tågeskapader som marshrutka-färder passera åtskilliga nationsgränser, så eventuella moraliska tveksamheter glöms i vilket fall som helst bort i skuggan av endera georgiska bergstoppar eller armeniska kloster.

Så vilka är då dessa två modiga globetrotters och vad förenar dem utöver det faktum att de växte upp i spårvägsstäder, en trappa på Lemon Bar (ett vedervärdigt hak vars insatser för att göra världen till en bättre plats i övrigt är lätträknade) och att de är Fredhälls främsta fastighetsmoguler? I upplysningssyfte följer här korta och koncisa introduktioner till de bägge upptäcktsresande;

Tomasz, nästintill 29

Skald, tänkare, snille. Funderar på om det kan vara en idé att hitta en mindre hjärtinfarktsframkallande fritidsaktivitet än att följa IFK Norrköpings öden och äventyr. Rönte stora framgångar i 2008 års upplaga av Belarus Open i traktorfabriksbesök (klassisk stil). Är förtjust i stuvad kål och gratis skumpa, men ogillar trattkantareller å det bestämdaste. Har som hobby att fråga unga balter om hur kommunismens fall har påverkat dem, men blir alltid lika besviken på svaren. Införskaffade nyligen en tjusig balkonglåda utan dräneringshål, där vattenståndet nu i det närmaste får nämnda låda att framstå mer som Bajkalsjön än något trädgårdsrelaterat. Har hämtat en rejäl dos inspiration till resan från Ryszard Kapuścińskis bok Imperiet. I övrigt en tidspessimistisk öststatsfantast som har ett ont öga till litauiska tullmyndigheten. Besökta ex-Sovjetstater: 6/15.

Fem antingen eller:

salladslök eller syltlök
aluminiumfolie eller aluminiumsmältverk
morfologi eller syntax
pest eller kolera
majonnäs eller Bollstanäs

Topp-3, peppar:

1. Svart
2. Grön
3. Rosé

Maja, 27

Bekymmersfri dryckesvisentusiast som om vardagarna koordinerar vilsna mässutställare, men som på helgerna helst undviker att koordinera sitt eget hem. Föredrar blåa spårvagnar framför såväl svarta som gula och har Älvsborgsbron på första plats på sin lista över favoritbroar, men bär i övrigt inte på många spår från rikets värn i väst. Ogillar tingestar med körbärssmak (dock ej läppglans) och kroppkakor trots en längre sejour i kvaststaden Kalmar. Har en lätt faiblesse för triviala pocketdeckare under förutsättning att offret oskadliggörs medelst arsenik. Tycker att livet vore lite behagligare om alla världens täcken och påslakan förmådde att leva i symbios, vilket de alltså inte gör. Hade antagligen aldrig satt fot inom 100 mils radie från Baku om det inte hade varit för kaukasiska grillspett och suspekta dito rödviner på Karetny Dvor i Moskva. Flitig läsare och stor anhängare av Sovjetbloggen anno 2008 som efter viss vånda har accepterat det faktum att Georgien inom en snar framtid lär detronisera Frankrike som personligt favoritland. Besökta ex-Sovjetstater: 2/15.

Fem antingen eller:

kniv eller gaffel
mikrovågor eller Mikronesien
brödrost eller vinkelslip
x-led eller y-led
företagsfusion eller fusionskraftverk

Topp-3, smaksatt crème fraîche:

1. Tomat & basilika
2. Getost & rosmarin
3. Parmesan & vitlök

I sanning en imponerande skara våghalsar.

Nästföljande inlägg publiceras kort inpå rundresans första etapp, så håll ut!

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Rönnberg 26 Jul, 2011 10:30

Hej,

Jag vill passa på att tipsa Maja om följande härliga bekantskaper:

på crème fraîche fronten: Paprika & Chili

vid körsbärsdalen: Coca Cola Cherry Zero

Dessutom önskar jag er en förträfflig resa!